Főoldal

Télikertek

 

 

TélikertekA rendkívüli népszerűségre szert tett télikertek az elmúlt években semmit sem veszítettek vonzerejükből. Segítségükkel a lakótér megnövelhető, és egy napfényes, különleges helyiséget kapunk.

 

A télikert megépítése mellett számos érv szól, hiszen hasznos négyzetméterekkel gazdagítjuk és látványossá tesszük otthonunkat. A hatalmas üvegfelületek lehetővé teszik számunkra, hogy a természet szépségét télen és nyáros is egyaránt élvezhessük.

 

A télikert kialakítására sok megoldás kínálkozik, az erkélybeépítéstől egészen a nagy volumenű, tolóajtókkal ellátott építményekig.

 

 

 


 


A télikert előnyei

A télikerttel megnöveljük lakóterünket és behozzuk a természetet az otthonunkba. A télikert a napenergia passzív kihasználásával javítja a ház energiamérlegét, szabályozza a fényt, a hőmérsékletet és a levegő páratartalmát, ideális életfeltételeket teremtve kedvenc növényeink számára. A télikerttel, esztétikai értéke mellett, harmóniát és kellemes életérzést tudunk otthonunknak varázsolni.

 

 

 

Télikert felhasználási ötletek

A télikert amellett hogy a lakás dísze, számos praktikus szerepet képes betölteni a házban. Nemcsak a növényeink, virágaink számára, hanem napjainkban már leginkább a szabadiők aktív eltöltésére szolgáló helyiségként is használhatjuk. Kialakítható benne, vagy akár bővíthető általa a nappali, konyha, pihenőszoba.

 

 


A télikert funkciója

A télikertek elsődleges funkcója, hogy a lehető legközvetlenebb kapcsolatot teremtsük meg a környező világgal, a házunkat körülvevő természettel. Ezért a télikert minden felületének átlátszónak, de legalább fényáteresztőnek kell lennie, különben nem valósulhat meg legfontosabb rendeltetésük. A télikert nem lehet huzatos és bírnia kell a nyaranta egyre fokozódó hőterhelést is. A túlzott felmelegedés ellen különféle üvegszerkezettel, árnyékolással, megfelelő számú nyílászáróval vagy akár légkondicionálással védekezhetünk. Nagy hidegek esetén a tökéletesen illeszkedő szerkezetek, a jól záró nyílászárók valamint a kiváló hőszigetelő képességű profilok biztosítják a télikerbe, vagy a lezárt tereaszon, erkélyen a kellemes hőmérsékletet. A hőszigetelés szempontjából tehát nagyon fontos a megfelelő profil, üveg, polikarbonát, amely egyrészt energiatakarékossági, másrészt funkcionális szempontból jelentősen javítja a télikertet a beépített erkély vagy teraszrészünket.

 

A nagy homlokzatok és a tető fényáteresztő üvegfelületei jelentős mértékben hozzájárulnak a kellemes közérzet kialakulásához. A verőfényes napokon sokkal aktívabbnak, jókedvűbbnek érezzük magunkat, vagyis a télikertekre életminőségünk magasabb színvonalának megteremtése miatt is nagy szükségünk van.

 

 


Télikert: műanyagból vagy fából?

Műanyagból vagy fából egyaránt kitűnő télikerteket varázsolhatunk otthonunkba, viszont a műanyagból készült télikertek mellett számos érv szól. A műanyagnak különösen jó tulajdonságai vannak. Kitűnő hőszigetelő és ellenálló képessége mellett, csekély ápolást igényel és alacsonyabb a kivitelezés költsége a fából készített télikert árához képest. Nagyon sokat szeretik, mert a ház többi műanyag nyílászárójával együtt harmonikus képet kölcsönöz az otthonnak. Rugalmasan alkalmazható, sokkalta több a variációs lehetőség mint a fa eseténben, az acélmerevítésnek köszönhetően pedig időtállósága, merevsége vetekszik az alumínium szerkezetével.

 

 

 

Télikert kivitelezése

A télikert számos forma és műszaki kivitelben készülhet. Az alapvető tervezési szempontok: a télikert rendeltetése, a fogadószerkezet kialakítása, az épülethez való csatlakozás lehetősége. Ezen tényezők figyelembevételével tudunk javaslatot tenni a télikert formájára, működésére. A műanyag profilból készülő télikertek a fához képest szélesebb felhasználási és kialakítási lehetőségeket biztosítanak. A szerkezet stabilitását a műanyag profilokban lévő horganyzott acélmerevítés biztosítja. Nyílászáróink világviszonylatban is az első helyen álló RotoNT vasalattal készülnek, univerzális ütközőtömítési rendszerrel. Nagyobb távolságot áthidaló toló-bukó ajtók, erkélyajtók, harmónika ajtók megfelelő működését, nagy teherbírású horganyzott acélmerevítővel ellátott tokszélesítő biztosítja. Ezzel a megoldással nagy felületek válnak nyithatóvá.

 

 


A télikert színvilága

A télikert színének kiválasztásához vegyük figyelembe a ház falának, a nyílászáróknak, akár tető- és ereszcsatornák színét is. Ezekből kiidulva keressünk olyan színeket, melyek harmonizálnak az előbb felsoroltakkal vagy amik leginkább illenek hozzájuk. A télikert profilok alapszíne fehér, de kérhető többféle faerezett fóliás kivitelben is. A ferezett fóliák szépek és változatos mintázatúak, valósághűen tükrözik a fa erezetét.

 

 


Télikert szerkezetek fedése

A télikert vagy terasz szerkezetek fedésére és üvegezésére jó néhány alternatíva kínálkozik, a polikarbonátok széles skájától a különböző hőszigetelésű és fajtájú üvegekig. A polikarbonát műanyag alapanyagú, kamrás szerkezetű, könnyű, mégis nagy teherbírású, elegáns tetőfedő anyag. Ellenáll az UV sugárzásnak és az időjárás kedvezőtlen hatásainkat. Többféle színben rendelhető, így fokozhatjuk fényáteresztését és átláthatóságát. A polikarbonát statikai, fizikai tulajdonságai valamint gazdaságossága kedvezőbb az üvegnél. Üveges tetőszerkezetbe csak ragasztott biztonsági üveg szerelhető, így lényegesen megnő szerkezetünk terhelése, főleg ha 3 rétegű üvegezést alkalmazunk. Előnye a szabad kilátás nyújtotta páratlan vizuális élmény, de felhívjuk figyelmét a karbantartás és tisztítás nehézségeire. Üvegtetős kialakítás esetén javasolt az árnyékoló alkalmazása.

 

 


Télikert árnyékolása

A télikert üvegfalán áthaladó fénysugarak a benn levő tárgyakon és a levegő részecskéin elnyelődnek, hővé alakulnak. Ennek a keletkezettt hőnek csak kis százaléka tud ugyanezeken az üvegfelületeken eltávozni, ezért az épület felmelegszik. Ez a folyamat nyáron sokkal intenzívebb, mint télen. Télen viszonylag kis fűtéssel, kevés szellőztetéssel egy kellemes klímájú helységünk lehet, nyáron viszont nem így van. Ezért a megfelelő üvegtípus és/vagy megfelelő árnyékolás alkalmazásával elérhetjük a számunkra leginkább megfelelő hőmérsékletet. A télikert felszerelhető redőnnyel, napellenzővel, rolóval.

 

 


Télikerthez ajánlott szúnyogháló típusok

Az összkomfortos télikert érzéshez tartoznak még a szúnyoghálók is. A komfortérzetünk része, ezért a szúnyogháló minden nyílászáróra fontos. A nyíló szárnyakra több megoldás is kínálkozik. A legegyszerűbb a fix szúnyogháló, melyet olyan ablakokra célszerű felszereltetni, amiken nem akarunk soha kinyúlni vagy kiadni valamit. Ilyenek a télikertek felső bukó ablakai, amelyeknek csak a szellőztetés a funkciója. Nyíló ablakokra kerülhet még rolós vagy pliszé szúnyogháló. A rolós típus hálóját egy rugó ereje húzza vissza a tokba, a pliszé szúnyogháló hálója harmonika szerűen hajtogatott, két oldalon elhelyezett huzalokon mozog. Nagy előnye a rolós szúnyoghálóval szemben, hogy kihúzott és összetolt állapota között bárhol megállítható. Mindkettó lehet függőleges vagy vízszintes mozgatású is. A harmonikaajtó az egyetlen, ahová nem lehet szúnyoghálót tenni, mivel itt teljes oldalfalakat nyitunk ki, és így a szúnyogháló elveszti jelentőségét.

 

 


Télikert megvilágítása

Legtöbbször elegendő, ha a ház télikerttel határos külső falára szerelünk lámpát. Ez lehet a fő fényforrás, amely mellett a mennyezeten vagy oldalfalon elhelyezett kisebb világítások már csak kiegészítő vagy hangulatfényt szolgáltatnak. Ez a fényforrrás mely inkább a télikert falait, mennyezetét világítja meg nagyon különleges hangulatot teremt esténként.